Sport en Bewegen

Cruijffiaans genomineerd

Gepubliceerd op 9 september 2020

Dit najaar wordt voor de tweede keer de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs uitgereikt. Een van de zes genomineerde boeken is Cruijffiaans, geschreven door Rob Siekmann en uitgegeven door 20/10 Uitgevers. Dit omvangrijke en interessante boek is in april verschenen en beleeft nu al een tweede druk.

Update: op 10 oktober is in het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits op NPO Radio 1 het winnende boek bekendgemaakt: 15 eeuwen Nederlandse taal door Nicoline van der Sijs.

Lees hierna wat de jury schreef over Cruijffiaans:

Een inventarisatie en analyse van alles wat Cruijff ooit in interviews gezegd heeft

Er is geen Nederlander over wiens taalgebruik zoveel is geschreven als de legendarische voetballer Johan Cruijff. Het definitieve boek over Cruijffs taal is het lijvige en gedegen Cruijffiaans van voormalig hoogleraar sportrecht Rob Siekmann. In zijn boek heeft hij een enorme hoeveelheid uitspraken van Cruijff opgenomen, en die geordend op onderwerp en van annotaties en commentaar voorzien. Heel veel hoofdstukken gaan over voetbal en alles wat daarmee samenhangt, maar in het hoofdstuk ‘Cruijff over Cruijff’ komt ook voorbij wat hij allemaal gezegd heeft over bijvoorbeeld kleding, politiek, levensbeschouwing, verliefdheid, zakendoen en vreemde talen (“Ik vind het [Spaans] trouwens gemakkelijk om te schrijven: precies zoals je het uitspreekt. Maar eerlijk gezegd schrijf ik in geen enkele taal.”). Aan het eind van het boek worden “algemene conclusies getrokken voor wat betreft Cruijffs gedachtegoed en voetbalvisie”.