Sport en Bewegen

Cruijffiaans

Gepubliceerd op 24 april 2020

Op 24 april verscheen bij 20/10 Uitgevers het boek Cruijffiaans. Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht van de hand van voetbalexpert Rob Siekmann. De boekpresentatie vond in besloten kring plaats bij de voetbalkooi (de zogenaamde ‘Hard/Gras Arena’) aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam. Daar reikte de auteur op ludieke wijze het eerste exemplaar uit aan RenĂ© Appel, thrillerauteur, taalwetenschapper en liefhebber van het ‘Cruijffiaans’.

In Cruijffiaans heeft Siekmann duizenden uitspraken van Johan Cruijff bij elkaar gebracht. Door deze uitspraken thematisch te rangschikken en die van commentaar te voorzien, is hij erin geslaagd om Cruijffs gedachtegoed op een aanstekelijke manier inzichtelijk te maken.

Bekijk hier een filmpje met René Appel over de taal van Johan Cruijff (Brainwash Talks, 8 juli 2018, 9 min.) En bekijk hier de boekpresentatie op YouTube.