René Zanderink

René Zanderink

René Zanderink is bioloog/journalist met als fascinatie zeldzaamheden, vooral binnen het levend en het culinair erfgoed. Al jaren is hij op zoek naar zeldzame runderen, paarden, schapen, hoenders, eenden en wat niet al. Vele fotografische bewijzen daarvan zijn te vinden in het boek Huisdieren: onderworpen en gebruikt, gekoesterd en bewonderd, dat hij samen met Maarten Frankenhuis schreef.

Vanuit die fascinatie raakte hij ook gefascineerd door de producten die deze dieren opleverden: voornamelijk zuivel (kaas en boter) en vlees maar ook onder andere honing, cochenillekleurstof, zijde, bottarga, bloedzuigers en kattendarm (catgut). Vervolgens maakte hij de stap naar de vergeten groenten, het vergeten fruit, de vergeten granen en de vergeten vissen, en werd hij voorzitter van de Ark van de Smaak van Slow Food Nederland.

Hij publiceerde daarover in talloze tijdschriften. Tevens publiceerde hij in een tiental boeken waaronder Liever Lokaal en Over inpakken en werkte hij mee aan veel tentoonstellingen. Liever Lokaal was in 2015 het beste en meest duurzame kookboek en is international gelauwerd met de Gourmand Award voor het beste lokale kookboek. Over inpakken is in 2020 genomineerd voor het Gouden Kookboek 2020.