Paul de Graaff

Paul de Graaff

Paul de Graaff fotografeert al decennialang campagnes voor onder meer grote retailers, Intersport en Herman den Blijker. Hij leverde prachtige bijdragen aan Avantgarde, Seasons, Residence, Happinez en het AD. In opdracht schiet De Graaff intrigerende portretten waarin je heel duidelijk zijn stijl herkent. Het beste werk ontstaat – ongedwongen – voor zijn camera, waar de unieke combinatie van zijn rol als fotograaf en (art)director perfect samenkomen.
Paul de Graaff heeft een omvangrijk oeuvre aan eigen werk. Naast fotografie maakt hij ook beelden en schilderijen, die zich in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam en onder verzamelaars bevinden.
Eind jaren zeventig studeerde De Graaff fotografie aan de Koninklijke Academie, waarna hij wereldwijd is gaan werken, vanuit zijn studio in de Rotterdamse metropool.
Het project Veteranen is hij in 2020 gestart. In totaal heeft hij 105 veteranen gefotografeerd. De portretten zijn rauw en zonder opsmuk geschoten. Alle veteranen vertellen in dit boek wat hun sterkste herinnering is aan de uitzending(en) die zij gedaan hebben. Het zijn vaak indringende en aangrijpende verhalen.

Graag wil ik alle veteranen bedanken die aan dit boek hebben meegewerkt. Laat hun openhartigheid een voorbeeld zijn voor die veteranen die hun herinneringen wegstoppen. Maar ook voor familieleden en nabestaanden, om respectvol naar veteranen te kijken.