Marcel Kenter

Marcel Kenter

Marcel J.H. Kenter (1960) studeerde (moleculaire) biologie en immunologie aan de Universiteit Leiden (1981-1987). Van 1987 tot 1992 verrichtte hij promotieonderzoek bij prof. dr. J.J. van Rood in het toenmalige Academisch Ziekenhuis Leiden. Hij promoveerde in 1992. Na zijn promotie werkte hij als postdoc aan fundamenteel vaccinonderzoek op de afdeling van prof. dr. A.D.M.E. Osterhaus in het RIVM en het Erasmus MC. Van 1994 tot 1999 werkte hij in de Daniel den Hoed Kliniek/Erasmus MC als onderzoeker op het gebied van translationele gentherapie en later als assistent wetenschappelijk directeur.

Begin 1999 trad hij in dienst van het ministerie van VWS als de eerste algemeen secretaris/directeur van de CCMO; een functie hij ruim dertien jaar bekleedde. Over deze periode in zijn carrière schreef hij samen met Henk Visser het boek Bescherming van proefpersonen in klinische research. De toetsing van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (20/10 Uitgevers, 2022).

Thans is hij directeur van Paul Janssen Futurelab in het LUMC, waar hij moderne vormen van (online) educatie en trainingen ontwikkelt voor afgestudeerde (bio)medische professionals die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van nieuwe therapeutische interventies.