Leo Aquina

Leo Aquina

Leo Aquina is al een kwart eeuw werkzaam als sportschrijver. Hij zette zijn eerste stappen in de sportjournalistiek als redacteur en later hoofdredacteur op de newsdesk van sportinformatiebureau Infostradasports, het huidige Gracenote Sports. Sinds 2010 werkt hij freelance voor diverse Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers. Hij maakte onder meer twee boeken met oud-wielrenner Erik Dekker over fietsroutes in Nederland en Frankrijk.
Naast verslaggeving van de sport zelf, richt Aquina zich op achtergronden en op wat veelal wordt gezien als randzaken: sportbeleid, -marketing, -wetenschap en -innovatie. In Nederland schrijft hij onder meer voor Sport Knowhow XL en diverse uitgaven van Arko Sports Media. Internationaal werkt hij voor persbureaus op grote evenementen. Aquina was als verslaggever werkzaam op vijf Olympische Spelen, drie Commonwealth Games, twee Europese Spelen, de Aziatische Spelen en tal van andere grote evenementen. Daarnaast werkt hij al tien jaar als langebaanreporter voor de Internationale Schaatsunie ISU.
Bij 20/10 Uitgevers is van zijn hand verschenen de biografie van Frank van den Wall Bake, getiteld Alles voor de sport (2024).

Foto: Martin de Jong