Jacques van Rossum

Jacques van Rossum

Dr. Jacques H.A. van Rossum (1947) is psycholoog en bewegingswetenschapper. Hij is afgestudeerd als ontwikkelingspsycholoog (Katholieke Universiteit, Nijmegen) en gepromoveerd in de Bewegingswetenschappen op een onderzoek naar motorische leerprocessen (Vrije Universiteit, Amsterdam).

Vanaf eind jaren tachtig begon hij aan de VU onderzoek te doen naar talentontwikkeling, aanvankelijk alleen bij sporters maar later ook bij balletdansers. Dat mondde uit in onderzoek naar talentkenmerken, het leer- en prestatieklimaat, de invloed van de ouders en vervolgens naar die van (sport)coaches en dansdocenten.

In 2018 verscheen bij 20/10 Uitgevers zijn boek Coach Cruijff in cijfers, waarin hij de vraag of de meesterlijke voetballer Johan Cruijff ook een uitmuntende coach is geweest op wetenschappelijke wijze beantwoordt.

Foto: Stefana Caramanica

Ik stelde mezelf de vraag of de coach Johan Cruijff mogelijk tot de speciale groep van zeer succesvolle coaches gerekend kan worden – een groep waarvan ik gaandeweg meer leden ontdekte. (uit het voorwoord)