Henk Visser

Henk Visser

Henk K.A. Visser (1930-2023) specialiseerde zich na zijn studie geneeskunde in Groningen in de kindergeneeskunde en de kinderendocrinologie. In 1967 werd hij hoogleraar kindergeneeskunde aan de nieuwe faculteit geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Onder zijn leiding kwam de kindergeneeskunde in het oudste kinderziekenhuis in ons land – het Sophia Kinderziekenhuis – tot grote bloei.
Professor Visser deed veel bestuurlijk werk op het gebied van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. Hij was decaan van de faculteit geneeskunde (1986-1990). Hij ontving talrijke onderscheidingen in binnen- en buitenland, waaronder de Gorter Penning van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Ook was hij erelid van de Gezondheidsraad.
In 1999 werd hij de eerste voorzitter van de CCMO, een functie die hij tot 1 juni 2003 bekleedde. Tijdens zijn voorzitterschap werden de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) en de Embryowet van kracht en werden de voorbereidingen getroffen voor de invoering van de EU-richtlijn voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Over deze periode in zijn carrière schreef hij samen met Marcel Kenter het boek Bescherming van proefpersonen in klinische research. De toetsing van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (20/10 Uitgevers, 2022).