Hajo Wildschut

Hajo Wildschut

Hajo I.J. Wildschut (1950-2024) was werkzaam als gynaecoloog/perinatoloog. Na zijn studie geneeskunde in Groningen (1967-1974) werkte hij twee jaar als arts in het St Elisabeth Hospitaal op Curaçao.
Na zijn specialisatie tot gynaecoloog aan de Universiteit van Amsterdam (1977-1982) keerde hij terug naar Curaçao als chef de clinique. Vier jaar later werd hij staflid in het AMC te Amsterdam. In 1988 promoveerde hij op The Curaçao Perinatal Mortality Survey, een klinisch-epidemiologisch onderzoek naar doodgeboorte en zuigelingensterfte.
Na zijn promotie verhuisde hij met zijn gezin met vier jonge kinderen naar Bristol (Verenigd Koninkrijk), waar hij zich bekwaamde in de perinatale epidemiologie. Terug uit Engeland werkte hij eerst in het AMC en later in het Erasmus MC te Rotterdam (1994-2011). Als academisch medisch specialist hield hij zich vooral bezig met counseling van ouders met een verhoogd risico op het krijgen van kinderen met een aangeboren afwijking.
In 2015 sloot hij zijn klinische loopbaan af in het Westfriesgasthuis (thans Dijklander Ziekenhuis) te Hoorn, waar hij nauw betrokken was bij de implementatie van integrale geboortezorg.
Wildschut was auteur van talrijke wetenschappelijke publicaties op het terrein van de geboortezorg, waaronder een viertal boeken. Samen met Marjanke Spanjer schreef hij Over tijd. Kantelpunten in de naoorlogse geboortezorg (20/10 Uitgevers, 2022).