Bram Brouwer

Bram Brouwer

Bram Brouwer bestudeert als onafhankelijk onderzoeker en publicist mythes in de sport. Behalve arbeids- en organisatiepsycholoog is hij ook sportpsycholoog en schaatstrainer. Begin jaren tachtig was hij een van de eerste gediplomeerde wielrentrainers in Nederland en vanaf die tijd heeft hij jarenlang duuratleten in diverse sporten, maar vooral wielrenners, begeleid. Verder was hij ruim 35 jaar actief als prestatiefietser, wielrenner, langebaanschaatser en langeafstandsloper.

In 2009 studeerde Brouwer cum laude af aan de Open Universiteit op het onderwerp ‘doping als drogreden’. In oktober 2015 promoveerde hij aan de Open Universiteit op het proefschrift De mythe van de rode bloedcel, dat aantoont dat de vermeende werking van epo op mythes lijkt te berusten. In 2018 verscheen het boek Arthur Linton, een ‘dopingdode’ uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingbeleid. Twee jaar eerder publiceerde 20/10 Uitgevers ook De onbekende historie van de Olympische Spelen.

Bram Brouwer is directeur van de Doping Academy (www.dopingacademy.org), een onafhankelijk kennis- en informatie-instituut over doping en andere sportmythes.