Sport en Bewegen

De mythe van de rode bloedcel

Gepubliceerd op 1 september 2015

Op vrijdag 9 oktober verdedigde psycholoog Bram Brouwer zijn proefschrift over het onderwerp doping aan de Open Universiteit. De publieksversie van dit boek, De mythe van de rode bloedcel. Verbetert erythropo√ętine (epo) of bloeddoping de prestaties van wielrenners en andere duuratleten?, verscheen op dezelfde dag bij 20/10 Uitgevers.

In zijn proefschrift weerlegt Brouwer met behulp van inzichten uit verschillende wetenschappelijke disciplines ‘de mythe van de rode bloedcel’, namelijk dat het gebruik van epo of bloeddoping significant verschil maakt in de prestaties van topsporters tijdens wielerwedstrijden of andere duursporten. Hij laat zien dat het zeer onaannemelijk is dat deze vormen van doping aerobe prestaties zoals wielrennen significant bevorderen en dat ze zeker niet doorslaggevend zijn in echte wedstrijden. Een controversieel standpunt, dat desalniettemin grondig en overtuigend onderbouwd wordt.