Overige uitgaven

Overleven in de dierentuin

Gepubliceerd op 9 april 2013

In Overleven in de dierentuin, de oorlogsjaren van Artis en andere parken beschrijft Maarten Frankenhuis, voormalig directeur van Artis, hoe ‘zijn’ dierentuin de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Hoe kwamen de medewerkers aan voldoende voedsel voor de dieren en hoe hielden ze zichzelf in leven tijdens de Hongerwinter?

Wat maar weinig mensen weten is dat er tijdens de oorlog ook onderduikers hebben gezeten in Artis. Onder andere op de hooizolder boven de leeuwengalerij en in de apenrots verbleven behalve Joden ook jonge mannen die aan de gedwongen tewerkstelling in Duitsland wisten te ontkomen, en een enkele verzetsstrijder.

Deze verborgen geschiedenis belicht de auteur aan de hand van citaten, anekdotes en andere gedocumenteerde verhalen. In dit boek komt daarnaast ook de oorlogsgeschiedenis van alle andere Nederlandse dierentuinen aan bod, evenals van enkele buitenlandse tuinen in Duitsland en bezet gebied.


Boekpresentatie in Artis, 17 april 2013. Maarten Frankenhuis overhandigt het eerste exemplaar aan Marjan Schwegman, directeur van het NIOD.