Sport en Bewegen

Tussen geven en nemen. Wielrennen als dubbelspel

Gepubliceerd op 4 november 2011

Half november verscheen Tussen geven en nemen. Wielrennen als dubbelspel. Dit boek van de hand van Hein Lodewijkx gaat over eerlijk spel en valsspelen in de wielersport. Deze sport wordt vaak gemeen en achterbaks genoemd, met fenomenen als flikken, linkeballen, combines en doping, maar volgens de auteur heeft het wielrennen ook een ander gezicht: dat van samenwerking en opoffering.

In Tussen geven en nemen kijkt Lodewijkx vanuit zijn eigen discipline, de psychologie, naar hoe wielrenners zich ten opzichte van elkaar, hun collega’s en anderen gedragen. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en vele aansprekende voorbeelden uit de wielrennerij laat hij zien dat de ongeschreven regels van eerlijk spelen wezenlijk zijn voor de gedragingen van renners, misschien nog wel meer dan de formele regels die opgelegd worden door ploegleidingen, wedstrijdorganisatoren en (doping)instanties.

Interessant leesvoer voor wielrenfans, professionals in de wielrensport en studenten psychologie en andere studierichtingen.