Crossmediale uitgaven voor
studie en beroep

Home > Auteurs > René Zanderink

René Zanderink

René Zanderink is bioloog/journalist met als fascinatie zeldzaamheden, vooral binnen het levend en het culinair erfgoed. Al jaren is hij op zoek naar zeldzame runderen, paarden, schapen, hoenders, eenden en wat niet al. Vele fotografische bewijzen daarvan kunt u vinden in het boek Huisdieren: onderworpen en gebruikt, gekoesterd en bewonderd.

Vanuit die fascinatie Rene-met-zeewier-2die hem in diverse Europese landen bracht raakte hij gefascineerd door de producten die deze dieren opleverden: voornamelijk zuivel (kaas en boter) en vlees maar ook onder andere honing, cochenillekleurstof, zijde, bottarga, bloedzuigers en kattendarm (catgut). Vervolgens maakte hij de stap naar de vergeten groenten, het vergeten fruit, de vergeten granen en de vergeten vissen, en werd hij voorzitter van de Ark van de Smaak van Slow Food Nederland.

Hij publiceerde daarover in talloze tijdschriften zoals Zeldzaam Huisdier, Avicultura, Het Schaap, Veeteelt, Hoefslag, Seasons, Zelfkazer en Slow Food Magazine. Tevens publiceerde hij hierover in een tiental boeken waaronder Van Stal Gehaald en Zeezout (uit alle werelddelen).

Hij bedacht de tentoonstelling Vorstelijk Vee op Koninklijk Paleis Het Loo in Apeldoorn waarbij veeschilderijen en levende dieren op de gazons vóór het paleis bij elkaar werden gebracht. Reportages over de relatie schilderkunst, dier en eten kunt u regelmatig aantreffen in het kunsttijdschrift Origine.

In Het Rijksmuseum in Amsterdam waar hij de kleine groentekas beheert, wil hij ook de volgende stap graag gaan maken: schilderijen met vergeten groenten en fruit, levend te zien in die kas en vervolgens verwerkt in de keuken van de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum.

Van zijn hand verschijnt binnenkort ook het boek Liever Lokaal: 365 recepten, een voor elke dag van het jaar, waarin de Nederlandse agrobiodiversiteit elke dag voor het voetlicht gehaald wordt.

Nederland moet weer trots worden op zijn huisdieren, groenten, fruit en vis, er weer van gaan genieten en niet alleen denken aan export.

Zie ook zijn wekelijkse weblog op www.eetbaars.nl.

Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg